Истински световен рекорд реализираха 157 българчета над 7-годишна възраст, които участваха в най-голямата детска работилница за правене на шоколад, провела се на 26 ноември в София. 

Постижението беше потвърдено и регистрирано от Немския институт за рекорди RID (Rekord-Institut für Deutschland), който създава и изцяло нова категория - Най-много деца, които заедно правят шоколад“. 

Амбициозното начинание бе част от програмата на тазгодишния „Шоколадов свят 2023” на българския бранд Benjamissimo, чийто продукти вече могат да бъдат открити в над 30 държави. Детската работилница се проведе и със съдействието на известния шеф и изтъкнат майстор-сладкар Ради Стамболов и неговите ученици, десетки прецизни доброволци, а като модератор на събитието се включи популярната певица Деси Добрева. 

Участниците усвоиха специална техника, разработена от главния шоколатиер на компанията Красимир Бенямин (нарична от децата Бени Бонка), който демонстрира как може да се темперира шоколад в домашни условия дори от първокласници. 

"Изключително щастлив съм, че имахме възможността да сбъднем една мечта на много деца и същевременно да организираме нещо уникално! Благодарим на всички участници – вие бяхте прекрасни и се справихте страхотно!”, сподели инициаторът на събитието. Той допълни, че обилният снеговалеж, който беше блокирал столицата през този уикенд, се оказал сред сериозните предизвикателства, а част от участниците били възпрепятствани да дойдат. Организаторите обаче споделят, че именно трудностите са им показали какво да подобрят догодина, като подготовката вече върви с пълна сила. 

Тазгодишното издание на „Шоколадов свят“ се състоя на 25 и 26 ноември в столицата и привлече около 2 хиляди посетители, които дегустираха десетки видове шоколад и успяха да видят и опитат на живо пресни какаови плодове, различни какаови зърна и какаови продукти. Запалените любители и кулинари взеха участие и в интерактивен практически семинар с дегустация, който също бе част от програмата на събитието.