Казват, че кучето е най-добрият приятел на човека. И не без основание. То е достоен представител на фауната, традиционно свързващ се с интелект, привързаност към стопанина и бързо изграждане на навици – хранителни, хигиенни и др. Ако сте решили да си вземете малко пухкаво кученце точно заради неговата природна интелигентност, трябва да знаете, че изключения от правилото винаги има.

Жури от близо 200 специалисти в областта било помолено да оцени по интелигентност повечето известни породи кучета. Критериите, по които била извършвана оценката – колко повторения на дадена команда ще са нужни на определената порода, за да се научи да я изпълнява безпроблемно.

И преди да съобщим, кои са най-ненадарените с интелект представители на кучетата – не се отчайвайте ако вашето е сред тях. Това няма да го накара да ви обича по-малко. Освен това всяко от тях има силно развити други качества като привързаност, мек характер, упоритост, приятелско отношение, остро обоняние и много други чудати способности. Вижте сами.

куче1. Афганистанска хрътка
Афганистанската хрътка е наричана „кралят на кучетата” и е една от най-древните породи. Тя е чувствителна, с мек характер и се привързва лесно към хората, които я гледат. Когато трябва да е смела и да заема отбранителни позиции обаче е много настъпателна и упорита. Кучетата от тази порода трудно се подчиняват на команди.

2. Басенджи куче

Басенджи е порода кучета, която демонстрира приятелско и дружелюбно отношение към котките, както и към хората, разбира се. Те могат да стоят с часове и да наблюдават какво става през прозореца. Но ако си мислите, че това е идеалното куче, ако живеете в апартамент – помислете пак. Басенджи е много активна порода, която се нуждае от много движения в парка, или най-малкото наличие на заден двор. В някои от случаите проявяват темперамент и са трудни за обучение и дресировка.

булдог3. Булдог
Кураж, надеждност и силно развит инстинкт на пазач. И трите характеристики се отнасят за булдозите. В същото време са едни от породите, които имат най-внимателното отношение към стопаните си, а и към техните малчугани. Те са чудесни семейни любимци, които обаче изискват  много внимание.

4. Чау чаукуче
Това е друга порода, която демонстрира приятелско отношение към котките. Същевременно са лоялни към стопаните си, и дори проявяват очевидна ревност, когато на посещение в дома дойдат чужди хора или животни. Обичат да бъдат забелязвани и понякога са своенравни, което налага собственикът им да притежава силна воля и нерви. Заради техния инат някои си мислят, че им липсва интелект.

куче5. Борзой (или руска хрътка)
Борзоите са порода кучета, които (внимание!) обичат котки (или поне повечето представители на породата). Изключително хигиенични са - обичат да поддържат козината и тялото си винаги чисти. Лоялни са и показват любов и привързаност само към хората, които чувстват най-близки и им обръщат най-много внимание.

6. Блъдхаунд куче
Със сигурност блъдхаундът не спада към най-умните представители на кучетата, но затова пък компенсира с много острото си обоняние. То може да усети всяка миризма, дори такава, която е оставена преди 100 часа. Изключително изпълнителен е, както и последователен, внимателен, привързва се лесно и обича да си играе с децата. При възпитанието му се изисква твърда ръка и постоянство.

куче7. Пекинез
Това са едни от най-трудните кучета за дресиране и обучаване. Фактът произтича от техният независим и доминиращ характер, който изисква решителност и постоянство. Въпреки всичко лесно се привързват към собственика. Не можем да не споменем, че независимо от малките си размери, пекинезите са изключителни смела порода. Препоръчват се за кучета пазачи, но не и ако в дома си имате малки деца.

8. Мастиф куче
Мастифът е една от най-големите породи кучета. Въпреки размерите си, те са внимателни по характер, и което е по-странното – едновременно с това са чудесни пазачи. Те са изключително упорита порода, което се компенсира от не толкова интелигентните им заложби. Мастифът се учи най-добре на нови неща, когато тренировката е краткотрайна, но се извършва на по-често. Тъй като това е изключително чувствителна порода, най-голям ефект по време на дресирането ще постигнете, ако използвате нежен и възторжен тембър на гласа си.

куче9. Бигъл (или бийгъл)
Бигълите са друга известна порода, при която можете да срещнете известни трудности при дресирането. Не толкова заради липсата на интелект, а заради тяхната свободолюбива и независима природа. Те са чудесни домашни любимци, невероятна компания и се отнасят много внимателно към децата. Бъдете внимателни обаче, ако имате друг домашен любимец. И по-специално, ако той е котка. За да избегнете подобни трудности в отглеждането на бигълите и ако имате котка у дома, най-добре е да вземете кучето, докато още е малко и не е изградило характера си.

10. Басетхаунд куче
Басетхаундът е познат със своя усет и издръжливост по време на проследяване. Той е също добре възпитан и дори малко темпераментен, но отношението му към децата е изключително мило и грижовно. Тренирането и дресирането на басетхаундът може да се окаже трудна задача, но затова пък той проявява преданост, внимателно отношение и мек характер.