Жинжинята (жиня) е традиционна лятна напитка в Лисабон. Тя е много повече от разхлаждаща лимонада за лятото и малко по-малко от студено френско шампанско със златни частици. За португалците жинжинята е национално богатство и я издигат в култ.

 

Ако отидете в страната на най-красивите залези, в почти всеки бар ще ви поднесат жинжиня със собствена история и рецепта. Основните съставки са бренди и захар, но от всяка бутилка потича и доза мистичност. Във всяка жинжиня има тайна съставка, която се предава по наследство от старата португалска баба, която на младини е бърсала вишнев сок от лактите си.


Не вадете костилките от вишните - в тях е магията!

В света има около 300 сорта вишни, които се делят на два основни вида: морело и амарел. Морело са с тъмен цвят и сок; а амарел са светлочервени, с почти безцветен сок. За жинжинята се използват специален сорт - ginja. Но ако решите да си направите, може да използвате които и да е от тръпчивите плодове.

Продукти

1 кг вишни 

1 литър грапа/ водка или друг дестилат 
3 ч. ч. филтрирана вода
2 ч. ч. захар
1/2 чаша червено вино
1 пръчка канела 
3 зърна карамфил

Приготвяне

1. Вишните се измиват. За повече вкус не всички се почистват от костилките. те продават уникален, леко горчив вкус, и приятен, тръпчив аромат.

2. Плодовете, грапата/водката и подправките се сипват в голям стъклен съд. затварят се и се разклаща. Оставя се на тъмно за около месец. 

3. Когато грапата/водката започне леко да червенее, а вишните да избеляват, е време да се добави захарният сироп и виното. Сварете го и оставете да изстине. Извадете вишните и добавете сиропа към алкохола. Сипете и виното. 

4. Сместа се разделя на две и се сипва в стъкленици, кани или бутилки. Във всяка от тях се слагат и от вишните. 

Жинжинята се сипва в малки чаши за шот и се изпива на един дъх. Гурме маниаците пък сипват напитката в малки шоколадови чашки, които събират около 30 мл. Като да изпиеш един шоколадов бонбон тип пияна вишна!

Снимка: iStock

Вишнов ликьор с душа

Джинджинята не е просто напитка. Тя е онова нещо в Португалия, което прави от къщата дом - мястото, на което ухае на канела, вишни и портокалов цвят. В такъв дом има много любов. Защото тя е скрепена с домашно направена жинжиня, поднесен в стъклена бутилка със сребърен обков и португалски кошнички с крем паштейш де натаа.