Тайната на този колкото изкусителен, толкова и здравословен десерт, се крие в неговия състав. Захарта е заменена с любимия подсладител на мексиканците и японците – стевия. Това е сладка, здравословна и, забележете, без никакви калории билка, която расте в Южна Америка. У нас може да бъде закупена под формата на гранули, прах или сироп.
Продукти за 8 порции:
1 пакет маслени бисквити
125 г краве масло, на стайна температура
280 г крема сирене, на стайна температура
2 с.л. екстракт от ванилия
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. листа севия на прах (равнява се по сладост на ½ ч.ч. захар)
1 ч.ч. квасена сметана
сладко (ягоди, вишни или малини)
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите и смесете с мекото масло на трохи. Във форма (с диаметър ок. 24 см), намазана с масло, разстелете сместа по дъното на равен слой. Оставете в хладилник да стегне.
В средно голяма купа смесете крема сиренето, ванилията, лимоновия сок и гранулите стевия. Разбийте с миксер до пухкава пяна за 1 до 2 минути.
В друга купа разбийте сметаната. Сложете 1/3 от сметаната в сместа от крема сиренето. Разбъркайте, след което добавете още 1/3. Отново разбъркайте и прибавете и останалата сметана.
Така получената смес разстелете равномерно върху бисквитения блат. Загладете внимателно и поставете в хладилник за 2 до 3 часа. Покрийте с плодовия топинг и сервирайте.