И сега, докато съм все още в морковено настроение и поради основателната причина, че вкъщи съм всепризната за царица на запеканките, предлагам на вниманието ви една морковена такава.
Какво трябва да имаме под ръка:
2 филийки пълнозърнест хляб
½ кг моркови
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. квасена сметана
2 яйца
100 гр краве масло
Кориандър и щипка индийско орехче за вкус и аромат
2 с.л. галета
Сол според вкуса
А ето как да си сътворим слънчевото лакомство:
Измитите моркови сваряваме заедно с кожичката и едва след това ги почистваме. Другата тънкост е да отстраним кората от хляба и да накиснем меката част в разбитото с малко вода кисело мляко. Пасираме морковите, прибавяйки хляба, подправките, разбитите яйца и разбъркваме до получаване на еднородна смес. Сипваме я в намаслена тава, поръсваме с галетата, прибавяме сметаната и печем докато заприлича на... залязващо слънце.