Домашна зимнина може да приготвите от здравословна зеленчукова комбинация - патладжани, чушки, моркови, чесън и магданоз. Зеленчуците са печени и нарязани на едри парчета. Може да се сервират за мезе или да се поднесат като топло предястие, към което се добавят яйца и натрошено сирене.
Необходими продукти:
5 кг червени чушки
3 кг патладжани
1 кг моркови
2 връзки магданоз
2 глави чесън
2 ч.ч. олио
Сол и оцет на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се опичат и обелват. Изчистват се от семките и се нарязват на лентички с дължина около 3 см и ширина 1 см.
Патладжаните се опичат в силна фурна, за да могат да се обелят и се нарязват на кубчета за малки хапки.
Суровите моркови се настъргват на едро ренде или в чопър.
Магдонозът се измива, отцежда се и се нарязва на ситно.
Обелените скилидки от 2-те глави чесън се счукват или пресоват.
Всички зеленчуци се разбъркват и се овкусяват със сол и оцет.
Олиото се сгорещява и на 2-3 пъти с него се полива зеленчуците при бъркване.
Готовият зеленчуков микс се разпределя в сухи буркани и се стерилизира 10 минути.