Домашна зимнина може да приготвите от здравословна зеленчукова комбинация - патладжани, чушки, моркови, чесън и магданоз. Зеленчуците са печени и нарязани на едри парчета. Може да се сервират за мезе или да се поднесат като топло предястие, към което се добавят яйца и натрошено сирене.  

Необходими продукти:

5 кг червени чушки 

3 кг патладжани

1 кг моркови

2 връзки магданоз

2 глави чесън

2 ч.ч. олио

Сол и оцет на вкус

Начин на приготвяне:

Чушките се опичат и обелват. Изчистват се от семките и се нарязват на лентички с дължина около 3 см и ширина 1 см.

Патладжаните се опичат в силна фурна, за да могат да се обелят и се нарязват на кубчета за малки хапки.

Суровите моркови се настъргват на едро ренде или в чопър.

Магдонозът се измива, отцежда се и се нарязва на ситно.

Обелените скилидки от 2-те глави чесън се счукват или пресоват.

Всички зеленчуци се разбъркват и се овкусяват със сол и оцет.

Олиото се сгорещява и на 2-3 пъти с него се полива зеленчуците при бъркване.

Готовият зеленчуков микс се разпределя в сухи буркани и се стерилизира 10 минути.