Великденската трапеза, колкото и богата да е, би загубила много, ако я лишим от чара на хрупкавите сладки. Те са прекрасен антураж на козунака и шарените яйца. Приготвят се толкова бързо, че можем да ги измайсторим едновременно с голямото месене. Тестото за тях се приготвя по малко по-различен и значително по-лесен начин. Достатъчно е само да си осигурим формички с великденски мотиви – пате, яйце, зайче или кокошка.
Резултатът би бил разкошен, ако си направим и пъстри сладостно ухаещи цветенца.
За две тави около 50 броя са ни необходими:
400 г брашно
100 г пудра захар
200 г масло
1 яйце
1 жълтък
2 ч.л. сметана
1 щипка сол
За глазурата - 100 г пудра захар и 2 с.л. лимонов сок и сладкарска боя по желание
Приготвяне:
1. Пресяваме брашното и го изсипваме на купчинка. Правим кладенче и в него поставяме маслото, нарязано на парченца, пудрата захар, яйцето и солта. Така всички продукти се месят с ръце, докато се получи гладко тесто. Оформяме го на топка, завиваме го във фолио и го оставяме на студено за не повече от 30 минути.
2. Междувременно загряваме фурната до 200 градуса и застиламе тавичката с хартия за печене. Върху работната повърхност, поръсена с брашно, разточваме тестото на тънка кора. С формичките изрязваме фигурките с великденски мотиви.
3. Нареждаме сладките, като оставяме разстояние между тях от 2 см. Намазваме ги с разбития в отделна чаша жълтък с малко сметана и ги печем 15 минути, докато станат златистожълти.
След като изстинат, по желание можем да ги покрием с глазура, приготвена от пудрата захар, разбита с лимоновия сок и оцветена със сладкарска боя. Нанася се с помощта на тънка четчица.