Знаете ли, че има една тайна съставка, която придава на всеки един сладкиш не само екзотичен чар и обсебващ своеобразен аромат, но и повишава качествата му. Изненадващо, но факт, това е... алкохолът.
Три са причините, поради които спиртните напитки са добре дошли сред съставките на всеки един домашен тестен сладкиш.
- От една страна концентрираният алкохол, било то водка, ром или коняк, има свойството да задържа тестото влажно и меко;
-Освен това изпеченият сладкиш със съдържание на алкохол е и по-пухкав;
- Благодарение на съдържанието си на етанол пък алкохолът блокира глутена, а това от своя страна намалява вредното въздействие на глутена върху човешкия организъм до минимум;
- Алкохолът повишава трайността на сладкиша, като най-важна екстра е по-лесната усвояемост на белтъците и захарите в десерта.
За финал ви представяме вкусна рецепта за сладкиш с ром и череши.
Продукти:
150 г захар
125 г масло
180 г брашно
3 яйца
60 г бадеми
130 г череши, почистени от семките
2 с.л. ром
½ ч.л. лимонова кора
1 ч.л. ванилия
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват на пяна и се добавя лимоновата кора и ванилията. Сипва се брашното при непрекъснато бъркане, последвано от солта, бакпулвера яйцата.
Прибавят се смлените бадеми, черешите, нарязани на ситно. След тях се добавят брашното и рома и се бърка до хомогенност. Сместа се изсипва в намазана с масло кейкова форма. Пече се в предварително загрята умерена фурна за около 40 минути.