След като ви представихме отличителните традиционни блюда, които красят коледната трапеза във Великобритания и ви запознахме с оригиналната рецепта за приготвянето на знаменития английски коледен пудинг, време е да се прехвърлим в страната на най-изтънчените и изискани кулинарни шедьоври – Франция.

В различните региони се сервират специфични и разнообразни ястия. Общото между тях, разбира се, е печената пуйка, която в някои области се пълни с кестени, в други – с ябълки и стафиди, а в трети се поднася с гарнитура от тиква. Салатите, шунката, стридите и коледният сладкиш също за неотменни гости на коледната трапеза във Франция.

В Елзас например централно място сред блюдата на трапезата се отрежда на печената гъска. В Бургундия пък не сядат на празничната вечеря без кестените и пуйката. Едни от най-апетитните и ароматни сладки, с които французите се гордеят са провансалските маслени бисвитки. Сладките от елда пък са любимо лакомство в Бретан. Стридите, гъшият дроб и приказната торта с форма на изрязано пънче - “Bûche de Noël”, са коледните фаворити на парижаните.

И така, след тази кратка, но интересна кулинарна разходка из пъстрата галерия коледни френски блюда, ви поднасяме оригиналните рецепти на две от тях:

#Печено пиле с тиква
Продукти за 4 порции:
1 пиле
2 ч.ч. тиква на кубчета
1 морков на едри парчета
1 ч.ч. пилешки бульон
2 дафинови листа
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
1 глава чесън
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
шепа гроздови зърна

Приготвяне:
Посолете пилето и го поръсете с черен пипер. Сложете го в тава, а около него наредете тиквата, моркова и главата чесън, нарязана на половина. Посипете с подправките и полейте със зехтина. Сипете малко бульон и сложете ястието във фурната. Печете, докато пилето се покрие със златиста коричка. Периодично го заливайте с пилешкия бульон. Преди поднасяне декорирайте с гроздови зрънца.

#Коледно пънче / "Bûche de Noël">>