След като ви представихме отличителните традиционни блюда, които красят коледната трапеза във Великобритания и ви запознахме с оригиналната рецепта за приготвянето на знаменития английски коледен пудинг, време е да се прехвърлим в страната на най-изтънчените и изискани кулинарни шедьоври – Франция.

В различните региони се сервират специфични и разнообразни ястия. Общото между тях, разбира се, е печената пуйка, която в някои области се пълни с кестени, в други – с ябълки и стафиди, а в трети се поднася с гарнитура от тиква. Салатите, шунката, стридите и коледният сладкиш също за неотменни гости на коледната трапеза във Франция.

В Елзас например централно място сред блюдата на трапезата се отрежда на печената гъска. В Бургундия пък не сядат на празничната вечеря без кестените и пуйката. Едни от най-апетитните и ароматни сладки, с които французите се гордеят са провансалските маслени бисвитки. Сладките от елда пък са любимо лакомство в Бретан. Стридите, гъшият дроб и приказната торта с форма на изрязано пънче - “Bûche de Noël”, са коледните фаворити на парижаните.

И така, след тази кратка, но интересна кулинарна разходка из пъстрата галерия коледни френски блюда, ви поднасяме оригиналните рецепти на две от тях:

#Печено пиле с тиква
Продукти за 4 порции:
1 пиле
2 ч.ч. тиква на кубчета
1 морков на едри парчета
1 ч.ч. пилешки бульон
2 дафинови листа
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
1 глава чесън
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
шепа гроздови зърна

Приготвяне:
Посолете пилето и го поръсете с черен пипер. Сложете го в тава, а около него наредете тиквата, моркова и главата чесън, нарязана на половина. Посипете с подправките и полейте със зехтина. Сипете малко бульон и сложете ястието във фурната. Печете, докато пилето се покрие със златиста коричка. Периодично го заливайте с пилешкия бульон. Преди поднасяне декорирайте с гроздови зрънца.

#Коледно пънче / "Bûche de Noël">>

#Коледно пънче / "Bûche de Noël"
Този артистичен десерт олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година. Парижани вярват, че той носи късмет, обич и топлина през цялата нова година.

Продукти за 8-10 порции

За блата:
4 яйца
6 с.л. пудра захар
2/3 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
щипка сол
захар за поръсване

За глазурата:
150 г черен шоколад
150 мл прясно мляко
2 жълтъка
2 с.л. коняк
125 г краве масло със стайна температура
4 с.л. пудра захар

За декориране:
100 г шоколад
½ с.л. краве масло
пудра захар

Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта с миксер до пухкав крем. Прибавете пресятото брашно заедно с бакпулвера, какаото и солта брашно и разбийте отново до получаване на гладка консистенция. Сипете сместа в застлана с хартия за печене тавичка с размери 25х30 см. Изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 10 минути. Извадете блата от фурната и го обърнете върху втори лист хартия за печене, поръсен със захар. С помощта на хартията навийте на руло и оставете да изстине.
Междувременно направете крема. Натрошете шоколада и го разтопете на водна баня. Оставете да се охлади 5-7 минути и разбъркайте с млякото и жълтъците до гладкост. Загрейте на тих огън за 3-4 минути, докато сместа започне да се задържа по обратната страна на лъжица. Прибавете коняка. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и помощта на миксер. Прибавяйте шоколадовата смес лъжица по лъжица, като разбърквате до еднородност. Намажете блата с крема. Навийте на стегнато руло и го поставете в чиния.
Разтопете шоколада заедно с маслото на водна баня. След като се охлади леко, намажете сместа върху рулото. С вилица направете резки, наподобяващи кората на дърво. Поръсете с пудра захар, която да имитира навалял сняг. Декорирайте със зрънца касис или други горски плодове по желание.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement