Има ли нещо по-хубаво от чаша сутрешно кафе? Имаме предвид истински хубава чаша кафе. А знаете ли как да я приготвите всеки път?
Д-р Кристофър Хендън от Университета на Орегон твърди, че тайната се крие в използването на подходяща вода и прясно смлени зърна, които са съхранявани в хладилник.
Професорът по химия препоръчва любителите на горещата напитка да избягват приготвянето с кафеварки с филтър и да не мелят зърната прекалено фино.
Изследването на Хендън се фокусира върху еспресо кафето, а за да разберете как всеки път да приготвяте перфектната чаша кафе, следвайте научните съвети на д-р Кафе, както е известен специалистът.
1. Използвайте твърда вода - колкото по-твърда е водата, толкова по-силен е вкусът. Наличието на магнезий и калций в твърдата вода помагат за по-доброто задържане на кофеина, което подобрява вкуса и качеството на напитката.
2. Съхранявайте кафените зърна в хладилника - това е много важно за вкуса, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който лесно се изпарява, а с него и по-голямата част от вкуса.
3. Изберете мелничката внимателно - ако зърната се смилат на прекалено фин прах, той може да се слепи, което отслабва вкуса на напитката.
4. Смесвайте равномерно кафето и водата - крайният ключов компонент за отлична чаша кафе е начинът, по който горещата вода се смесва с кафето, а това трябва да става последователно и постоянно за максимален вкус.