Продължава от Топ 10 на шоколадите с най-странен вкус. Част 1

Солен шоколад

Първата асоциация, за която се сещаме, когато чуем думата шоколад, е сладък. Но той може да бъде горчив и… солен. Една от марките, които пуска на пазара тъмен шоколад със сол, е Salazon. Органичният шоколад Salazon Salted се произвежда в малки дози, в състава му влиза морска сол от Южна Америка. За разнообразие от компанията предлагат и миксове от вкусове – сол и пипер, сол и тръстикова захар, сол и кафе.



Шоколад с бекон

Наполеон е обичал да яде свинско месо с шоколад. Не е ясно дали точно този исторически факт е подтикнал чикагската компания Vosges Haut да направят шоколад с бекон (Mo’s Bacon Bar). Vosges предлагат и вкусове с гъби, фъстъчено масло и уасаби.

Лавандулов шоколад

Лавандулата се слави като лечебна трева с успокояващи свойства. В него има още и боровинки, известни с антиоксидантните си свойства. В превод името на шоколада Dagoba означава «храм на боговете». За производството на десерта се използват само екологично чисти какаови зърна, събирани ръчно в Еквадор, Коста Рика и Мадагаскар.

Шоколад с аромат на сено

Специално за петзвездния хотел Coworth Park в Уиндзор известният английски шоколатиер Ханс Слоун измислил особен вид шоколад – със сено. То е от специален сорт сушена и нарязани на малки парчета трева, която расте в съседен на хотела парцел. Освен миризмата на сено, в шоколада се усеща такава и на жасмин, рози и шафран. Всичко това, според идеята на автора, цели да олицетвори пасторалната тишина и спокойствие, характерни за хотела.

Шоколад за отслабване

Да ядеш сладко и да отслабваш вече е възможно, благодарение на испанските сладкари, измислили и пуснали в продажба шоколад, от чиято консумация не качвате излишни килограми. В състава на шоколада влизат особени аминокиселини, подтискащи апетита. Полезното на шоколада Lola е спирулината в пълнежа, което го прави още по-полезен.

Нетрадиционна рецепта за крем супа с шоколад:

1 глава лук
1 морков
2 глави чесън
1 сладък картоф
сол, пипер
зеленчуков бульон
лютив шоколад (с чили, люта чушка или друго)

Сотирайте нарязаните на парченца лук, чесън и морков. Когато започнат леко да покафеняват, добавете зеленчуковия бульон. Обелете и нарежете сладкия картоф на едри парчета. Добавете в тенджерата и варете до омекване. Когато е готово – пюрирайте. Подправете със сол и пипер Добавете стърготини от шоколада върху крем супата.