Ако искате да си подсладите неумолимо наближаващите студени снежни утрини, ви подхвърлям идеята да си направите тиквено сладко, съхранило цялата жизнерадост на лятото и топлото слънце на ранната есен. То е толкова приятно и лесно за приготвяне, че някои дори го наричат "мързелив конфитюр".

Защо от тиква ли? Ами, в момента на пазара тя е в изобилие, изключително полезна е, а и сладкото от нея с вълшебния си вкус дарява небцето с неземно щастие.

Продуктите... и те са малко:

За 1 кг обелена тиква са необходими само 1 кг захар и 2 ч.л. лимонтозу.

Приготвяне:

Нарязваме тиквата на малки кубчета и ги прибавяме към врящия на бавен огън рядък сироп. Той се приготвя от захарта и 2 чаени чаши вода. Когато сладката смес се посгъсти, прибавяме лимонтозуто. Според вкуса и предпочитанията ни можем да ароматизираме, като подправим с лимонена или портокалова коричка и канела.

Горещата благинка изсипете в бурканчета, затворете с капачки и ги обърнете надолу до изстиване. Така се получава естествено вакуумиране и запечатване.
 

Да ви е сладко сладкото :)