"Светите отци са нарекли поста основа на всички добродетели. Чрез поста се запазва в необходимата чистота и трезвост нашия ум и в необходимата лекота и духовност - нашето сърце." (св. Игнатий Брянчанинов)
Ето една традиционна постна рецепта за хората, които встъпват на пътя на поста.
Сухи червени чушки, пълнени с боб
300 г зрял боб
10 бр. Сухи червени чушки
2 глави лук
1 морков
2-3 бр. домати
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1½ к.ч. олио
сол
Бобът се накисва от вечерта. Водата се изсипва, бобът се изплаква и се вари в малко вода. Към края на варенето се добавят нарязаните на кубчета моркови, лук, обелените и настъргани на ренде червени домати. Отделно в 1/2 к.ч. олио се запържват втората глава лук, червеният пипер и брашното. Долива се малко бульон от чорбата, посолява се и се бърка. Кашата се добавя към боба. Вари се до сгъстяване. Почистените сухи чушки се попарват с вряла вода, за да омекнат. Пълнят се с варения боб и се нареждат в тавичка. Заливат се с 1 к.ч. олио и вода, колкото да стигне до средата на чушките. Пече се на умерена фурна, докато водата почти изври.