Този пухкав сладкиш ще ви достави несравнимо удоволствие. Сметановата нежност на плънката и ягодовата украса са сърцето на неповторимото кулинарно приключение, което той ще ви накара да преживеете...

Продукти за 12 броя:

За тестото:
125 г брашно
4 големи яйца
1 лимон
75 г масло
½ ч.л. смляна ванилия
1 щипка сол
1 щипка захар
1 жълтък
½ с.л. бита сметана

За плънката:
200 г бита сметана
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. ванилия
Пудра захар за поръсване
Ягоди

1. Половината кора на добре измития и подсушен лимон се настъргва. 250 мл вода, маслото и солта се кипват в тенджера. Към тях се изсипва брашното. Бърка се, докато тестото започне да се отделя от дъното на тенджерата и побелее.

2. Тенджерата се сваля от котлона, като тестото се оставя за кратко да се охлади. След това се добавят яйцата и се разбиват с миксер. Сипват се ванилията, настърганата лимонова кора и захарта. Фурната се загрява предварително на 200 градуса

3. Застила се тава с хартия за печене. Тестото се пълни в шприц с голяма звездовидна приставка и в тавата се шприцоват 12 розички. Жълтъкът се разбива с битата сметана и еклерите се намазват. Пекат се около 35-40 минути, докато придобият златистожълта коричка. Изваждат се от фурната и след като се поохладят, се разрязват напречно по средата.

4. За плънката сметаната се разбива на твърд сняг с пудрата захар и ванилията. С получената нежна смес се пълнят еклерите. За финал пухкавите сладкиши се поръсват с пудра захар и се украсяват с ягоди.