Искате да хапнете нещо леко, но не знаете точно какво? Ще ви се да е здравословно, но да не е скъпо; да има зеленчук, но да не е салата; да има плод, но да не е десерт. Имаме нещо точно за вас!

Продукти:

100 г ягоди
100 г листа пресен спанак
шепа овесени ядки
сушени плодове (стафиди, кайсии, боровинки)
200 г кисело мляко
1 с. л. мед
1 с. л. тахан
стрък мента


Изберете един достатъчно голям стъклен буркан, измийте го и подсушете добре. В него, на контрастиращи слоеве, ще бъдат подредени съставките на следобедната закуска. 

Започнете със свежите слоеве спанак. Ако са едри – накъсайте листата на 2-3 парчета, ако използвате бейби спанак – оставете листата цели.

За следващия ред използвайте кисело мляко, смесено с меда и тахана.

Нарежете ягодите и ги подредете отгоре, така че красивият им червен цвят да контрастира с бялото на млякото. За да бъде по-ефектна визията на буркана, нарежете ягодите на кръгове и ги подреждайте така, че да докосват стените на буркана.

Върху плодовете посипете още един ред спаначени листа. Подредбата се повтаря, докато ви свършат продуктите или мястото в буркана.

Финалният слой е от овесени ядки (може да замените с флейкс по избор), смесени със сушени плодове. По този начин ядките ще останат хрупкави. Ако искате да са меки, може предварително да ги смесите с киселото мляко и да направите един общ слой.

„Черешката на тортата” е стръкчето мента за свежест.

Може да приготвите буркана вечерта и така да имате свежо хапване, докато работите в офиса на другия ден. Може да го приготвите и като подарък – занесете го на приятел или колега. Ще го усмихнете, а и ще хапне вкусно!

Още вкусни предложения може да намерите на bistro.bg