Този ароматен сочен плод, неслучайно коронован от природата, придава на нашия сладкиш изтънчен и благороден вкус. Едновременно с това щедро ни дарява с лечебните си свойства. Независимо че е сладък, ананасът съдържа изненадвашо малко калории, стимулира обмяната на веществата и засилва имунната защита.
Продукти за тестото:
250 г брашно
1 яйце
125 г краве масло
1 с.л. захар
1 щипка сол
1 лимон
Продукти за глазурата:
1 пресен ананас или 1 кутия компот с ананасови шайби
2 яйца + 1 жълтък
100 г захар
125 г бита сметана
1 пакетче ванилия
4 с.л. конфитюр от касис (бели череши, смокини, ягоди...)
250 г ябълков сок
В купа слагаме брашното, солта, захарта, маслото, яйцето, настърганата лимонова кора и 2-3 с.л. вода. Месим тестото, докато стане лъскаво, увиваме го във фолио и го оставяме настрани да се поохлади най-малко 30 минути.
Загряваме предварително фурната на 200 градуса. Намазваме формата с олио и я застиламе с тестото. Със сладкарската четчица нанасяме жълтъка.
В отделна купа разбъркваме яйцата, 50 г захар, ванилията и сметаната. Изсипваме сместа върху блата. Поставяме в загрятата фурна и печем 25 минути.
Изваждаме сладкиша от фурната, оставяме го да изстине и го покриваме с конфитюра. Накрая декорираме с ананасовите шайби.
Интересна особеност на ананаса е, че неговият вкус и аромат прекрасно се съчетават с почти всички видове конфитюри и сладка – от ягоди, малини, смокини до череши и вишни.