Познато като национално ястие на Швейцария, първото фондю е приготвено през далечната 725 г. преди Новата ера. Разбира се, истината за направата му завинаги ще остане мистерия. Факт е, че първата рецепта за течното изкушение е поместена в рецептурника на швейцарката Анна Маргарете Геснер, която го описва като "смес от сирене и вино".
С времето рецептата се видоизменя и приема различни кулинарни форми. За радост на любителите на шоколад, днес ще ви представим рецепта, която ще разтопи сетивата ви с първата хапка. Ето как да приготвите изкусително шоколадово фондю у дома.
Необходими продукти:
2 натурални шоколада
1 ч.ч кафява захар
2 с.л. краве масло
2 с.л. сладък ликьор по избор
1 ч.ч течна сметана
1 пакет бишкоти
шепа ягоди
Начин на приготвяне:
В съда за фондю изсипете сметаната, маслото и захарта.
Бъркайте до пълно разтваряне на захарта и добавете начупения на малки парченца шоколад.
Не забравяйте периодично да разбърквате до пълно разтапяне на шоколада. Добавете избрания от вас сладък ликьор и оставете за още 2 минутки на слаб огън.
Консумирайте с парченца бишкоти и и резенчета ягоди.
По желание добавете ядки, бисквити и други плодове.