Влюбен или не, кой не обича шоколад! Някои го предпочитат горещ, други - хрупкав или течен, но на всички ще се ослади върху торта с бренди и банан.
Какво ни е необходимо, за да си приготвим блата у дома
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пакетче ванилия
За крема
400 гр заквасена сметана
200 гр течен шоколад
1 ч.ч. прясно мляко за сиропирането + малко захар
100 мл бренди, ром или шоколадов ликьор
2-3 банана
Стартираме смело с приготвянето на блата
Разделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с половин чаена чаша захар. Останалата половина от захарта разбиваме с белтъците на сняг. Смесваме бавно и внимателно дветечасти, като добавяме постепенно непременно пресятото брашно и ванилията. Изсипваме сместта в тавичка с хартия за печене. Печем на 180 градуса до златист цвят. Ще видите, че блатът значително увеличава обема си. Оставяме го да изстине и разделяме хоризонтално на две части.
Сиропиране
Затопляме прясното мляко и подслаждаме. С него заливаме изстиналия блат.
А сега да приготвим и крема
Прибавяме към сметаната течния шоколад и преди да миксираме, капваме брендито. Намазваме сиропирания блат, нареждаме нарязани на кръгчета банани, поставяме другия блат, също така сиропиран, и с останалия крем обгръщаме цялата торта.
За украсата
Освен банани, можем да наредим черешки, шоколадови пръчици и каквото още ни роди фантазията.
Ами, да ви е сладко... на небце и на сърце!