Как се справате с рецептите, които могат да ви донесат екземпляр от най-новата книга на Елиф Шафак? Облизвате ли вече нацапани с шоколад пръсти?
Припомнете си играта ни тук >>
Сигурни сме, че се справяте повече от чудесно, но обещанието си е обещание, затова ето и още една страхотна рецепта за шоколадово изкушение:
Необходими продукти за блатa
180 г брашно
50 г какао на прах ГАЙO
225 г захар
1 яйце
60 мл олио
1/2 ч.л сода
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л канела
1/2 ч.л пушен червен пипер
120 мл прясно мляко + 1/2 ч.л оцет
Необходими продукти за кремa:
250 г извара или Рикота
250 г крема сирене
1/2 ч.ч пудра захар
100 г кулинарен шоколад ГАЙO
1 банан
шамфъстък за гарниране
чашки за сервиране
Начин на приготвяне >>
Изберете правоъгълна тава, подходяща за сладки или печене на блат за руло. Застелете тавата с хартия за печене и загрейте фурната на 180°С.
Сложете сухите съставки за блата в купа и ги разбъркайте, докато се смесят напълно. В друг съд разбийте яйцето със захарта до крем. Добавете олиото. Разбъркайте и прибавете прясното мляко, в което предварително сте изсипали половин чаена лъжичка оцет. Постепенно започнете да добавяте сухата смес. Изсипете тестото в тавата и я потупайте няколко пъти в плота, за да изкарате мехурчетата от нея. Сложете да се пече за около 20 до 30 мин.и после охладете.
Смесете крема сиренето и изварата/рикотата със захарта и забъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Разделете крема на две и в едната половина добавете пасирания банан, а в другата - разтопения на водна баня шоколад. Разбъркайте до пълното им смесване. Напълнете двата крема в различни пошове. На дъното на чашите за сервиране поставете блата, който изрежете според формата и големината на чашата. Отгоре шприцовайте с шоколадовия крем, загладете го и върху него шприцовайте с банановия. Оставете десерта да стегне в хладилник за няколко часа. Поръсете с какао на прах и натрошен шамфъстък.
Първите 100 души, които закупят романа на Елиф Шафак - "Светецът на неизбежната лудост" от книжарница "Грийнуич", ще получат подарък шоколад ГАЙО.
Любимите приказни герои на хората, които продават… книги - 1 >>