Много от тревите, листата и цветовете, които се срещат в дивата природа, могат да се консумират. Вкусовете им са едновременно познати и непознати. Сравнете например малките дъхави диви ягоди с култивираните, които купуваме от пазара. Вкусът хем е познат на небцето ни, хем предлага нещо по-различно, загатващо за свобода и простор.

Сега е момента, в който от горските поляни можем да си наберем коприва, див чесън, цветове на бъз, рози, мащерка, лайка и др. Розовите листчета на розите са не само красиви, но и много фини и ароматни. не ви е хрумвало, че можете да ги ядете, нали? Предлагаме ви една лесна, цветна салата с нежен вкус.

Снимка: iStock

Салата от листа на диви рози

Продукти

лапад
киселец
розови листенца
зехтин
лимонов сок
сол
маково семе

Измийте зеленолистните. Изрежете твърдите жилки на лапада и киселеца, които са по средата на листата. Завийте листата на руло и ги нарежете по късата им страна. Така ще се получат лентички с широчина около сантиметър. Сипете в купа и овкусете със зехтин, лимонов сок и сол. 

Внимателно отскубнете розовите листчета от цвета на розата и ги измийте. Оставете ги да изсъхнат върху хартиена салфетка. Поръсете салата с тях отгоре. Върху тях посипете няколко макови семенца.