Наричат тиквичките непослушното дете на лятото - крият се из листата, все ни изненадва по някоя нова, а цветовете им са толкова красиви, че им прощаваме всичко. Чудесен зеленчук за топлите летни вечери и за обедите, когато сме гладни, но ни се яде нещо леко.
А знаете ли, че от една тиквичка може да си направите цели 3 различни ястия? Ще научите как в новата рецепта от поредицата Вкусотийки от градините BILLA.
Българските тиквички от BILLA градините са нежни, сочни и от тях може да направите много вкусни ястия. Всичко от този зеленчук може да се консумира - кората, месестата част, дори и големият красив, оранжев цвят. Те са толкова крехки, че за някои ястия дори нямат нужда от термична обработка и могат да се консумират сурови.
Нашите три предложения са тук, вие само напазарувайте.
1. Рулца от тиквички с козе сирене и кедрови ядки
/за 4 рулца може да използвате половин тиквичка/
Продукти:
тиквички
зехтин
чесън
мащерка
козе сирене
кедрови ядки
1. Нарежете тиквичките на тънки ивици. За да сте прецизни, може да използвате картофобелачка. Така лентите стават изключително тънки и гъвкави, което е важно за сгъването им на рулца.
2. Счукайте в хаванче чесън и суха мащерка. Залейте със зехтин и разбъркайте. Намажете нарязаните тиквички от двете страни и оставете да се мариноват за час на хладно място.
3. Гриловайте тиквичките за 1-2 минути от всяка страна.
4. Нарежете сиренето на правоъгълници с широчина ширината на парчето тиквичка. Поставете го в единия край и завийте на руло.
5. Гарнирайте с кедрови ядки, които може също да сложите за няколко минути в тигана, за да станат още по-ароматни.
2. Спагети с доматен сос
/може да използвате останалата половина от тиквичката/
Продукти
тиквички
връзка босилек
орехи
пармезан
зехтин
черен пипер
чери домати
За тази рецепта ви е нужен спирализатор (острилка), с който да направите тиквичката на тънки и дълги ивици, като спагети. Може да използвате и подходящо ренде.
1. Нарежете тиквичките с уреда и ги овкусете със зехтин, подправен с пипер. По желание може да добавите и лимонов сок.
2. От босилека, орехите и пармезана направете песто, като смесите всичко в блендер.
3. Гриловайте леко чери доматите, предварително нарязани на половинки, и ги добавете към спагетите.
3. Пълнени цветове от тиквички
3 големи цвята
100 г крем сирене
2 скилидки чесън
копър
2 яйца
брашно
сол
1. Крем сиренето се смесва с чесъна и копъра, нарязани на ситно.
2. Цветовете се срязват по дължина и се почистват от тичинките. Пълнят се с приготвения крем от сирене.
3. От яйцата, брашното и солта се прави панировка. В нея се овалва всеки цвят и се пържи в предварително загрято олио.