По време на постене има въздържание и на езика - да не се говори много и напразно. "Да владееш езика си и да не злословиш; да не обиждаш с думи и да не кълнеш; да не клеветиш и празнословиш; да не критикуваш ближния и да не издаваш тайни; да не се занимаваш с това, което не е твоя работа!” - св. Ефрем Сириец

Предлагаме една рецепта за скордаля, подходяща за сервиране със зеленчуци на скара или към печена риба.

Скордаля

100 г орехови ядки

6 скилидки чесън

2 филии бял хляб без коричките

6 с.л. зехтин

1 с.л. оцет

черен пипер

сол

Ореховите ядки се смилат. Към тях се прибавят счуканият чесън, накиснатият във вода и добре изцеден хляб, зехтинът, оцетът, солта и черният пипер. Бърка се с дървена лъжица. Добавя се вода до желаната гъстота. Може да се прибави магданоз или копър.