Рибата е изключително полезна храна и колкото по-често присъства на трапезата, толкова по-добре за паметта, костите и цялостния тонус на организма. В комбинация с ориз ястието се приготвя бързо и може да се поднесе без хляб.
Необходими продукти за 4 порции
3 големи филета от бяла риба
1 ч. л. сол
2 щ. черен пипер
1 лимон
50 мл олио
50 г краве масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч. л. куркума
400 г бисерен ориз
1 1/2 л зеленчуков бульон
3 с.л. грах от консерва
4 стръка копър
2 стръка магданоз
Начин на приготвяне
Рибата се натрива със сол, черен пипер и сока на половин лимон. Нарязва се на кубчета, с големина 2-3 см.
В тиган с олио на дъното се запържват парчетата риба по 2-3 минути от всяка страна и се изваждат.
В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук до златисто. Прибавят се пресованият чесън, подправката куркума и се разбъркват. След това се изсипва сокът от второта половина лимон, който се оставя да се изпари.
Прибавя се оризът, разбърква се и се залива с чаша горещ бульон. След като оризът поеме бульона, се налива втора чаша.
Малко преди да стане готово, ястието се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз, и се прибавят кубчетата риба, граха и маслото. Оставя се на тих огън, докато оризът поеме целия бульон.
Така приготвеното ризото се поднася топло.