Меломакарона са любимите коледните сладки на гръцките семейства, чиято рецепта е предавана от поколение на поколение. Ето какво е необходимо, за да си приготвите и вие от този изключително вкусен сиропиран сладкиш.
Необходими продукти за тестото за 50 броя (2 големи тави):
1 кг бяло брашно
1/2 л слънчогледово олио
150 г масло
150 г бяла захар
1 яйце
35-40 мл коняк
100 мл свеж портокалов сок
1 ½ ч. л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
½ с. л. канела
1 ½ портокали (ситно настъргана портокалова кора)
100 г едро смлени орехи за поръсване
Продукти за сиропа:
400 г мед
200 мл вода
1 с.л. лимонов сок
1 пръчка канела
1/2 ч.л. лимонова кора
Или
200 г захар
175 мл вода
1 с. л. мед
1 пръчка канела
1 ч.л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
Смесват се маслото със захарта в дълбока купа. Добавят се канелата и яйцето. След това се прибавя олиото на струйка и се разбива до хомогенна смес. Добре се разбърква с електрически миксер на средна скорост.
Содата се смесва с коняка и портокаловия сок. Веднага се добавя към сместа. Прибавя се настърганата портокалова кора.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции при непрекъснато бъркане до меко тесто. След това тестото се размесва за няколко минути с ръце.
С длани от тестото се овалват гладки елипсовидни форми като малко яйце. Подреждат се в тава върху хартия за печене на 2 см едина от друга, тъй като те "растат" по време на печене. Отгоре се нашарват с вилица без да се сплескват. Ако се направят прекалено плоски, ще бъдат сухи и много ронливи.
Сладките се пекат в предварително загрятата фурна на 180°C за около 20 минути, докато придобият светло кафяв цвят и са твърди на пипане. Изваждат се и се оставят да се охладят.
Печете ги днес и ги накиснете в сиропа утре!
Сиропът се вари в дълбок съд за около 5 минути, след като към водата се прибавят захарта, медът и пръчката канела. Сиропът се държи на изключен топъл котлон. Изпечените, но вече охладени сладки се накисват в топлия сироп, за да се напоят добре за около 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху скара да се отцедят. След накисването в сиропа сладките стават по-кафяви.
Веднага се поръсват с едро смлени орехи. След това се прибират в кутия за Коледа.