Продукти:
кори за баница
800 гр спанак
250 гр масло
350 гр сирене
½ кофичка кисело мляко
4 яйца
сол
Приготвяне на плънката: Измитият и нарязан на ситно спанак задушете в тенджера с 200 мл вода и съвсем малко сол. Добавете и половината от маслото. В отделна купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркайте. Когато спанакът е загубил от обема си и вече е омекнал, прибавете го към сместа от яйца, сирене и кисело мляко. Така приготвената плънка е готова.
В намаслена тава започваме да редим корите за баницата. Първите трябва да разстелите, така че да легнат по стените на тавата. Тях ще използваме, за да завием баницата отгоре. Започнете реденето с две кори (върху тях можете да мажете и по малко масло), след което сложете и от плънката. Редувайте, докато плънката свърши. Не се притеснявайте ако тя изглежда леко водниста – причината е в киселото мляко, което добавихме в началото.
Най-отгоре завършваме с две кори, които намазваме обилно с остатъка от маслото, което предварително е разтопено. Завиваме с първите кори отдолу, които оставихме да легнат по стените на тавата. Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса до зачервяване.
Така приготвената пролетна баница можете да консумирате както топла, така и студена. Най-подходящата добавка към нея си остава киселото мляко.