Зеленолистни зеленчуци (спанак или лапад) с орехи, масло, прясно мляко и пармезан, запечени до златиста коричка. Този пролетен огретен е полезно и вкусно ястие, което може да бъде готово до 1 час.
Съставки
500 г пролетни зеленчуци (спанак, лапад)
1 глава лук
4-5 бр. орехи
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 щипки черен пипер
500 мл прясно мляко
25 г масло
25 г брашно
100 г пармезан
Начин на приготвяне
Лукът, чесънът, дафиновият лист и черният пипер се слагат в прясното мляко до завиране, след което се отстранява се от огъня да изстине и да поеме ароматите за 15 минути.
Спанакът или лападът се почистват от от дръжките, измиват се и се нарязват на широки ивици. Потапят се в голяма тенджера с вряща вода за 30 секунди, след което се изваждат и се отцеждат.
Ореховите ядки се запичат на сух тиган, докато замиришат приятно.
Разтопява се маслото и към него се добавя брашното при непрекъснато бъркане за 3-4 минути, докато стане бледо кафяв цвят.
Прибавя се прецеденото мляко и се разбърква, докато сосът се сгъсти на среден огън за около 15 минути. Добавят се орехите и половината сирене пармезан. Подправя се на вкус.
Отцедените спанак или лапад се поставят в средна форма за огретен или тавичка. Отгоре се заливат със соса и се поръсват с останалия Пармезан.
Пече се в загрята фурна на 180°C за около 35 минути, докато сосът започне да пуска мехурчета, а коричката да стане златиста.