В дните от Рождественските пости, когато се разрешава риба, е позволена и топла храна, приготвена с растителна мазнина. Разбира се, пост телесен, без пост духовен не допринася за извисяване на душата. Напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек се опиянява от собственото си превъзходство пред другите, че може да устоява на въздържание от месото и млечните продукти, с които толкова много сме свикнали. Основното е, едновременно с въздържанието в храненето да можем да се въздържаме от лоши дела и мисли към другите хора. Затова без покаяние и способност за прошка постът се превръща само в една диета.
Днешната рецепта е за огретен с риба за 4 порции:
4 рибни филета
7-8 цветчета броколи
3-4 картофа
2 моркова
1 средна глава целина
1 с.л. естрагон
2 с.л. зехтин
100 мл растителна сметана
Черен пипер и сол на вкус
Филетата се измиват и подсушават. Броколито се накъсва на цветчета. Картофите, морковите и целината се нарязват на пръчици. В керамичен съд със зехтин на дъното се редят половината зеленчуци. След това рибните филета. Останалите зеленчуци на редчета се слагат върху рибата. Поръсва се сол и естрагон. Залива се с 200 мл вода. Добавя се останалия зехтин. Ястието се пече на умерена фурна. След около 30 минути огретенът се полива с растителна сметана и при нужда с още малко топла вода. Пече се още 10-15 минути. Ястието се сервира топло с черен пипер по желание.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.