Към днешното основно ястие с рибна яхния може да добавите много вкусен и полезен десерт - грис халва. Когато я гарнирате с ядки и плодове вие ще можете да я поднесете и като следобедна закуска или на чаша кафе за уют в съботния след обед.   

Рецепта за грис халва с кафява захар и ядки

1 1/2 чаша пшеничен грис 

1 ч.ч. кафява захар

1/2 чаша олио

1 пакетче ванилия

2-3 ореха

3-4 бадема

1 нар

50 г стафиди

1 ч.л. сусам

Канела на прах за поръсване

За приготвяне на грис халва използвайте едрозърнест пшеничен грис. Сварява се сироп от 1 чаша кафява захар в 2 чаши вода. В дълбок тиган се сипва половин чаша олио. В него се запържва до зачервяване 1 1/2 чаша от гриса. По желание може да се добави 1 пакетче ванилия. Долива се бавно от топлия сироп с непрекъснато бъркане. При варенето грисът набъбва и бързо увеличава обема си няколко пъти. Продължава бъркането, докато грисът поеме водата. Ако не се бърка, ще се получат неприятни бучки и няма да се постигне желаната гладка консистенция. Топлият грис се изсипва в купички или се оставя да изстине и се нарязва на "тортени" парченца. Поднася се поръсена с канела, орехови ядки, филирани бадеми, зрънца от нар, стафиди и сусам.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.