Каша от гъби
Рецепта за 4 порции
500 гр гъби
1 глава кромид лук
1 бульон от гъби
2 с.л. брашно
50 гр пълномаслен маргарин
½ ч.л. чесън на прах
Сол и черен пипер на вкус
Гъбите се измиват и се нарязват според сорта гъби. Нарязаният лукът се задушава в маргарин. Към него се прибавят гъбите. След 10-15 мин се прибавя постепенно брашното с разбъркване и се залива с разтворения в гореща вода гъбен бульон. Овкусява се с чесън, черен пипер и сол. След няколко минути ястието е готово.
Лещена яхния с маслини
Рецепта за 4 порции
1 чаена чаша леща
1 средна глава кромид лук
1-2 моркова
1 чушка
1 ч. л. доматено пюре или 1 домат
12 маслини
5-6 скилидки чесън
2-3 с. л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
Чубрица и сол на вкус
Лещата, маслините, нарязаните на ситно моркови и половината лук, целите скилидки чесън с чубрицата се слагат в тенджера със студена вода и се варят около 30 мин, заедно с 1лъжица олио. Отделно в тиган се задушава другата половина от лука, с брашното и червения пипер. Сипва се един черпак от водата на сварената леща, разбърква се и се връща обратно в тенджерата.
Може да се доовкуси с оцет и чесън.