Каша от гъби

Рецепта за 4 порции

500 гр гъби

1 глава кромид лук

1 бульон от гъби

2 с.л. брашно

50 гр пълномаслен маргарин

½ ч.л. чесън на прах

Сол и черен пипер на вкус

Гъбите се измиват и се нарязват според сорта гъби. Нарязаният лукът се задушава в маргарин. Към него се прибавят гъбите. След 10-15 мин се прибавя постепенно брашното с разбъркване и се залива с разтворения в гореща вода гъбен бульон. Овкусява се с чесън, черен пипер и сол. След няколко минути ястието е готово.

 

Лещена яхния с маслини

Рецепта за 4 порции

1 чаена чаша леща

1 средна глава кромид лук

1-2 моркова

1 чушка

1 ч. л. доматено пюре или 1 домат

12 маслини

5-6 скилидки чесън

2-3 с. л. олио

2 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

Чубрица и сол на вкус

Лещата, маслините, нарязаните на ситно моркови и половината лук, целите скилидки чесън с чубрицата се слагат в тенджера със студена вода и се варят около 30 мин, заедно с 1лъжица олио. Отделно в тиган се задушава другата половина от лука, с брашното и червения пипер. Сипва се един черпак от водата на сварената леща, разбърква се и се връща обратно в тенджерата.

Може да се доовкуси с оцет и чесън.