Обожавате ли портокали със сметана? Определено благозвучието на тези думички създава не само приятна звънливост за ухото, но и благ гъдел за небцето. Добавете към понятията и още едно – торта – и блаженството е пълно. А сега да си я направим –

СОЧНА ПОРТОКАЛОВА ТОРТА СЪС СМЕТАНА:

Продукти за 1 голяма тава:

За тестото:
250 г брашно
125 г масло
1 яйце
50 г захар
1 ч.л. бакпулвер

За глазурата:
3 големи портокала
2 жълтъка
500 г портокали за сок
100 г захар
8 плочки бял желатин
200 г бита сметана
Няколко листа мента
Мазнина за тавата

1. Замесваме продуктите за тестото. Разточваме го на кръг с диаметър ок. 35 см. Преместваме блата в тава, намазана в олио или масло, набождаме го многократно с вилица и пече ок. 15 минути. Още топъл го поставяме върху поднос за торта.
2. Нарязваме З портокала над купа, за да се събере изтичащият от тях сок. Жълтъците разбиваме със захарта на светъл крем. 2/3 от парченцата портокал нареждаме върху тортата. Изцеждаме портокалите. Отмерваме ок. 500 мл сок. Желатинът се накисва в студена вода.
3. От портокаловия сок загребваме 2 с.л. и ги оставяме да заврат. Отцеждаме желатина и го разтваряме в сока. След това ги смесваме с останалия сок и всичко се добавя с непрекъснато бъркане към крема от жълтъци. Оставяме да изстине, докато течността започне да се желира. Междувременно сметаната се разбива на твърд сняг и я добавяме към леко желирания сок.
4. Около блата слагаме хартия за печене с височина 5 см. Тортата се намазва с глазурата и се оставя в хладилника да се стегне. Украсяваме с останалите парченца портокали и листа мента.