Тези септемврийски топли дни са толкова приятни с късната си лятна прегръдка, с милувката на застоялото се слънце, че хич не ми се ще лятото да си отива...

Един от начините да го задържим още мъничко при нас е да си приготвим нещо типично лятно – хладничко, дъхаво, топящо, сладичко и мааалко соленичко. Соленичкото, както навярно се досещате, е, за да ни напомни за морето, което ще ни чака цели осем, девет или десет месеца.

Та, да си дойдем на намерението. Дините и пъпешите още са при нас – узрели, сочни, с дъх на лято и пчели. Възползвайки се от изобилието им, предлагам на вкусовите ви рецептори една малко носталгична, но очарователна и свежа салата. И тъй като гроздето тази година узря рано, позволих си в рецептата да прибавя като акцент и по една чепка бяло стафидено и червено мускатово за завършен и съвършен вкус. Вкус, за който до този момент само сте мечтали. Но… стига сме го увъртали, а да преминем към същината.

Продукти:

Ок. 1 кг пъпеш
2 резена диня, почистени от семките
Ок. ¼ кг бяло и червено грозде
20-30 г нарязани орехови ядки
100-150 г сирене

За маринатата:
100 г сладкарска сметана
Сокът от 1 портокал
1 ч.л. ситно настърган карамелизиран джинджифил
1 ч.л. зелен пипер (вид черен пипер) – едро смлян
Малко сол – символично

За гарниране:
2-3 листенца от маточина и мента

Приготвяне:

Пъпешът и динята нарежете на малки парченца. Добавете зърната грозде и ореховите ядки, размесете нежно и внимателно. Нарежете сиренето на ленти и го оставете настрани. Миксирайте сметаната, добавете внимателно портокаловия сироп и подправките, разбъркайте и залейте с маринатата. Добавете сиренето накрая, за да не измести аромата на нежната марината.

Да ви е сладко и лятно!