Необходими продути за тестото:

650 г брашно
350 мл вода
2 ч. л. сол
3 ч. л. захар
3 с. л. олио
пакетче суха мая

За декорацията:
1 белтък
златна сладкарска боичка

Брашното се пресява и в тава се прави кладенче. В него се сипват солта, захарта, олиото и маята. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя водата. Оставя се да втаса, завито с кърпа за около 40 минути. След това тестото се меси още 10 минути, като се добавя още малко брашно, за да не лепне.

Отделят се три малки топчици, от които ще се направи декорация. Предварително си направете хартиени шаблони на украсата, която искате да има вашата питка. Aз избирам символите сърце, кръст и котва. Изрязвам ги от хартия, която след това полагам върху тесто, разточено с дебелина около сантиметър. С върха на остър нож отбелязвам формите, а след това изрязвам с ножица.

Голямото парче тесто се поставя в дълбока, предварително намазнена тава. Питката се намазва с белтък. Отгоре се подреждат изрязаните фигурки и отново се намазва с белтък, за да залепнат добре.

От тестото може да се оформят плетеници и малки топчета, която се поставят по края на питката.

Пече се около 40 минути в предварително заграята на 180 градуса фурна. Изважда се и се завива в памучна кърпа, докато изстине.

Фигурките от декорацията отново се намазват с белтък и върху тях се нанася златната боичка, като се използва плоска четка за рисуване.