В студените вечери имаме нужда от повече въглехидрати, затова си пригответе родопски клин. Ястието е подобно на баница с ориз. Приготвя се бързо и лесно, особено ако използвате готови кори.

Необходими продукти:

4 листа готови кори за баница

За плънката:

300 г ориз

200 г сирене

4 бр. яйца

200 мл прясно мляко

100 г масло

2 с.л. олио

сол

Начин на приготвяне:

Оризът се сварява във вода 1:3. Към него се прибавят половината масло, натрошеното сирене и млякото. След като оризът изстине се прибавят яйцата и се осолява. Трябва да се получи каша.

На дъното на тава се слагат 2 с.л. олио и се покрива с две кори за баница една върху друга, така че да излизат от тавата.

Върху тях се разпределя оризовата плънка. Тя се покрива с другите две кори за баница и плънката "се запечатва" по краищата между горните и долни кори. Отгоре се поръсва останалата половина масло, предварително разтопено.

Клинът се пече до зачервяване в предварително загрята фурна на 180 С градуса.