В студените вечери имаме нужда от повече въглехидрати, затова си пригответе родопски клин. Ястието е подобно на баница с ориз. Приготвя се бързо и лесно, особено ако използвате готови кори.
Необходими продукти:
4 листа готови кори за баница
За плънката:
300 г ориз
200 г сирене
4 бр. яйца
200 мл прясно мляко
100 г масло
2 с.л. олио
сол
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява във вода 1:3. Към него се прибавят половината масло, натрошеното сирене и млякото. След като оризът изстине се прибавят яйцата и се осолява. Трябва да се получи каша.
На дъното на тава се слагат 2 с.л. олио и се покрива с две кори за баница една върху друга, така че да излизат от тавата.
Върху тях се разпределя оризовата плънка. Тя се покрива с другите две кори за баница и плънката "се запечатва" по краищата между горните и долни кори. Отгоре се поръсва останалата половина масло, предварително разтопено.
Клинът се пече до зачервяване в предварително загрята фурна на 180 С градуса.