Ммм, какво ще кажете за пилешко, обилно полято със сос от сметана, прясно мляко и разтопен кашкавал? Звучи апетитно, нали? :)
Продукти за 4 порции:
300 г сварено пилешко месо
150-200 г гъби
1 гл. лук
Масло за пържене
Сол на вкус
Магданоз
За заливката:
1 с.л. брашно
20 г масло
200 мл сметана
100 мл прясно мляко
100 г кашкавал
Приготвяне:
Месото нарязваме на тънки лентички. Гъбите измиваме и сваряваме за 20 минути. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до розовочервеникав оттенък. Добавят се гъбите и всичко това се пържи още 15 минути. Поръсваме със сол на вкус.
За соса е необходимо първо да запържим брашното в сух тиган. След това се добавя маслото, разбърква се добре, прибавяме на тънка струя при постоянно бъркане прясното мляко и сметаната, докато кипнат. След като сместа се сгъсти, прибавяме настъргания на едро кашкавал и разбъркваме за няколко минути. Накрая поръсваме със сол.
В тава за печене или голямо гювече нареждаме слой от пилешкото, покриваме го с лука и гъбите и най-отгоре заливаме със соса. Загряваме фурната до 190 градуса и печем около 15-20 минути.
За финал поръсваме обилно с пресен магданоз.