Неоспорими са качествата на цвеклото. Този изключително богат на витамини зеленчук оказва особено благотворно влияние на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане. Цвеклото е и всепризнат стимулатор на обмяната на веществата. Не бива да забравяме и въглехидратите, които са особено лесни за усвояване от организма.

Поради удивително сполучливата комбинация цвекло – ябълка тази превъзходна крем супа притежава невероятно нежен вкус и аромат.

Продукти за 4 порции:

230 г сурово червено цвекло (обелено и нарязано на едро)
2 едри сладки ябълки (обелени, почистени от семките и нарязани)
15-20 г масло
1 с.л. зехтин
1 голяма глава червен лук, нарязана на ситно
1 ч.л. едър лют червен пипер
2 твърдо сварени яйца, нарязани на едро
4 с.л. квасена сметана
500 мл зеленчуков бульон (за предпочитане лично приготвен)

Това дъхаво пикантно блюдо се приготвя изключително бързо и лесно:

Маслото и зехтина разтопяваме в голяма тенджера, добавяме цвеклото, ябълките и лука и разбъркваме. Похлупваме с капак и задушаваме на умерен огън за 10 минути, като от време на време разклащаме тенджерата. Добавяме червения пипер и пържим още 5 минути на тих огън.

Половината бульон добавяме към зеленчуците и пасираме до получаване на гладка смес. Към пасираната смес сипваме и останалия бульон. Посоляваме леко и оставяме супата да заври.

Разпределяме нежното блюдо в купи и към всяка добавяме по 1 с.л. сметана, разбъркваме внимателно и покриваме с твърдо сварените яйца.