Освен че притежава изключителни вкусови качества, карфиолът се слави и с незаменимите си лечебни свойства. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С, както и на цял куп антиоксиданти, този зеленчук с право си е спечелил прозвището "еликсир на младостта". Карфиолът е незаменим помощник в борбата със свободните радикали, предпазва от редица злокачествени заболявания, грижи се за сърцето и спомага за укрепването на имунната система.

Провокирайте вкусовите си рецептори с това ястие, което ще стане любимо на цялото семейство. 

Продукти за 4 порции:
340 г лилав карфиол, нарязан на розички
340 г бял карфиол, нарязан на розички
3 с.л. зехтин
3 с.л. пресeн риган
1 ч.л. морска сол
2 с.л. краве масло
1 лимон
3 смлени скилидки чесън
1 праз, нарязан на ситно
4 с.л. кедрови ядки
5 с.л. златни стафиди
4 с.л. магданоз
морска сол на вкус
прясно смлян черен пипер

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Приготвяне:
Загрейте фурната до 190° C. Покрийте дъното на голяма тава със зехтин, добавете ригана, морската сол и черния пипер. Накрая прибавете и розичките карфиол. Печете 25-30 минути или докато карфиолът се покрие със златист загар. Изсипете в купа и оставете настрана.

Междувременно сложете маслото в тиган на средно слаб огън. Добавете кората на 1 лимон. Сотирайте, докато кората започне да изпуска приятен цитрусов аромат, след това добавете чесъна и праза. Разбърквайте в продължение на 5-7 минути, докато празът омекне. Добавете златните стафиди, докато се затоплят. След това изсипете сместа в купата с карфиола.

В същия тиган добавете кедровите ядки. Печете на среден огън, като разбърквате често, около 1-2 минути или докато кедрови ядки се запекат. Отстранете ги от огъня и ги изсипете в купата със смес от карфиол. Изстискайте сока от един лимон и поръсете с магданоза. Подправете на вкус и сервирайте веднага!