За привържениците на здравословното хранене днешното кулинарно предложение със сигурност ще бъде приятно и полезно откровение. Ястието е подбрано от една прекрасно композирана колекция от вълшебни рецепти. Защо вълшебни, ще попитате вие. Заради възможността да си приготвим чудни блюда посредством варене без вода, пържене без мазнина и готвене различни ястия на няколко етажа едновременно. Да спестим време и електроенергия. Авторката на книгата „Технология за здраве” Таня Гецова е дългогодишен водещ мениджър в „Цептер-България”. Тя илюстрира с изключителен финес и талант преимуществата на съдовете за здравословно хранене. Своеобразният сборник за феновете на Цептер е като ковчеже със скъпоценности и невероятно ценно откритие за всички останали.

А ето и обещаната рецепта:

Пържоли с топено сирене и печени ябълки

Продукти:

5-6 бр пържоли от рибица
200-300 гр. гъби
Топено сирене
Ябълки (кисели)
Стафиди
Магданоз

Съд: тиган – 2.7 л; капак с термоиндикатор

Подготовка: подготвят се пържоли от рибицата, гъбите се измиват, ябълките се разрязват на две и се почистват.

Начин на приготвяне:

- Празният тиган с поставен капак се слага на студения котлон, който се включва на най-силната степен на загряване;
- Когато стрелката на термоиндикатора достигне до средата на зеления сектор при стария модел (или до края на жълтия сектор при новия модел), капакът се отмества и пържолите се подреждат на дъното. Така се пекат при отворен тиган за около 2 мин. След като се обърнат, върху всяка от пържолите се слага по едно малко парче топено сирене, а отстрани и между тях се поставят гъбите. Котлонът се изключва и тиганът се захлупва с капака. След 15-20 мин. пържолите са готови;
- В отделен тиган с 20 см диаметър (или какъвто има) се слагат ябълките, почистени отвътре и нарязани на две. Върху ябълките се слагат стафиди. Съдът с поставен капак се слага на студения котлон и се включва най-силната степен на загряване. Когато стрелката на индикатора достигне до началото на зеления сектор за стария тип индикатор или до средата на жълтия сектор за новия тип индикатор, котлонът се изключва. Ябълките са готови след 10 мин. Пържолите се сервират в чиния, гарнирани с гъби и ябълки. Поръсват се с магданоз.