Ягодата – плодчето, от което лъха жизнерадост и благоухание. И не случайно! Както всички червени плодове, тя е щедро надарена с красота, сладост и... много витамин С. Тя е и вдъхновяващо допълнение и украса към безброй десерти – торти, кремове, плодови салати и мусове. Сега обаче си представете една пухкава палачинка, обсипана с много ягоди, джинджифил и сметана. И за да не остане това удоволствие само в мечтите ви, много лесно може да го материализирате по следния начин:

Продукти за 4 порции:

100 г брашно с бакпулвер
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. захар
1 яйце
100 мл прясно мляко
20 масло
1 ч.л. ванилия
400 г ягоди, почистени и нарязани на половинки
½ ч.л. джинджифил
3 с.л. захар
Сметана или сладолед

Приготвяне на тестото

Смесете брашното, бакпулвера и захарта в голяма купа. Направете кладенче в средата и добавете яйцето и ванилията. Сипете малко мляко и разбийте внимателно яйцето, докато се смеси с млякото и ванилията. Разбърквайте брашното постепенно, като сипвате по малко мляко до получаване на гладко палачинково тесто.

Пържене на палачинките

Поставете върху котлона плитка тава (за фурна) и разтопете в нея маслото. Сипете тестото и пържете на умерен огън, докато палачинката стане златиста от долната страна.

Печене във фурната

Сложете тавичката в силно загрятата фурна и печете 1 минута. Подредете отгоре ягодите равномерно и поръсете цялата палачинка с джинджифил и захар. Печете още 3 минути, докато захарта се разтопи.

Сервиране

Нарежете на 4 парченца и върху всяко едно сложете по 1 голяма лъжица сметана. Сервирайте веднага, докато не се е разтопила.

Да ви е сладко и ягодово!