Продукти:

1 1/2 ч.ч. ориз
1 цяла средно голяма тиква
1 глава кромид лук
черен пипер
мащерка
олио
сол

Приготвяне: В голяма тенджера задушете лука с малко олио до омекване. Прибавете половината тиква - обелена, почистена от семките и сърцевината, и нарязана на малки кубчета. Другата половина ще ни трябва за сервирането. Оставете да се задуши за още десет минути. Добавете измития и отцеден ориз да се позапържи за около 5 минути. Междувременно добавете подправки – черен пипер и сол.

Цялата смес изсипете в тава и долейте 4 чаени чаши гореща вода. Сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ястието е готово, когато оризът поеме водата.

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos


Другата половина от тиквата издълбайте от сърцевината и семките. Поставете алуминиево фолио, което да изолира тиквата от ориза и сервирайте атрактивно! Поръсете с мащерка.