Това традиционно тайландско блюдо се слави като едно от най-обичаните азиатски ястия и сред европейците. Ще направите чудесен избор, ако решите приятно да изненадате любимите си хора, като им поднесете за вечеря порция именно такава пленителна екзотика от Далечния Изток. Съчетанието между ориз, парченца ананас и стафиди е впечатляващо. Благодарение на сладостта на стафидите и сочността на ананаса оризът придобива невъобразимо приятен и деликатен вкус. Ако малчуганът ви пък отказва да яде ориз, ето ви един начин да се влюби в него.

Продукти за 2 порции:

200 г ориз
4 с.л. парченца ананас
2 с.л. стафиди
2 с.л. моркови, нарязани на тънки лентички или на кубчета
2 с.л. зелен грах
2 с.л. парченца от червена чушка
3 супени лъжици рибен сос
3 с.л. зеленчуков бульон
1/2 ч. л. захар
2 с. л. ситно нарязан чесън
1 с.л. листа от кориандър
бял пипер
2 с. л. масло

Приготвяне:

Запържете чесъна в масло, за да се освободи миризмата. Добавете морковите и чушките и отново запържете за няколко секунди. Следва това прибавете ориза, стафидите, ананаса, граха, белия пипер, рибения сос, зеленчуковия бульон и захарта, разбъркайте добре сместа и отново запържете. По желание, преди да сервирате, може да украсите с листенца кориандър.

Няколко резенчета краставица, домат и зелена салата биха придали завършен вид на това свежо екзотично ястие.

Въпрос на личен избор е дали ще го поднесете в купа от ананасова кора или в обикновена порцеланова чинийка.