Зимата ни дава много поводи да се съберем с близките си около масата. И може би точно той отправя най-голямото предизвикателство пред всички – да сервираме здравословни ястия през мразовитите месеци. Но къде се крие баланса между празничните традиции, вкуса и полезния хранителен режим?

Вдъхновени от философията за здравословно хранене и любовта си към храната, професионалните готвачи Николай Красимиров и Елена Петрелийска създават рецептите в "Около масата", споделяйки с читателите препоръки за избор на продукти, богати на нутриенти, идеи за удачното им съчетаване и техники на приготвяне.

Снимка: Егмонт

"Окола масата" през зимните месеци е пълноценен микс от здравословни и иновативни авторски рецепти, традиционни и интернационални вкусове и аромати, които ще се радвате да поднесете на трапезата за Бъдни вечер, Коледа, или Нова година. В съдържанието са включени още тематичните секции "Януарски брънч", "Детски рожден ден", както и "Режим за силен имунитет през зимата", с който да засилите естествените си съпротивителни сили през студените дни. Авторските фотографии на Павлина Чакърова от книгата стилно допълват нейните послания за здравословен начин на хранене. 

Книгата съдържа общо 69 авторски рецепти, които не са представени (или готвени) никъде до този момент, сред които гурме ястия като Лозови сарми с плънка от пълнозърнест кускус, патладжан, диви гъби и какаови зърна, Коледни звездички с глазура от нар и цвекло, Печено пиле с жито, лимони и сушени боровинки, Ролца от спанак с пълнеж от батат и сьомга, а за любителите на десертите има много сладки, но и полезни изкушения като Шоколадова торта с портокалови кори или Поширани круши с кокосов йогурт и шамфъстък.

Снимка: Егмонт

В "Около масата" няма да броим калориите, не се отказваме напълно от месото, глутена и млечните продукти, защото вярваме, че здравото тяло има нужда периодично от всичко по-малко. С мярка. Наблягаме на сезонните продукти, сготвени с огромно желание, любов и финес. Не на последно място, вярваме, че грижата за имунитета трябва да е постоянен навик. – споделят Елена и Николай. 

Шеф Елена Петрелийска и шеф Николай Красимиров
Снимка: Егмонт

Участието на Елена Петрелийска в първи сезон на риалити формата "MasterChef България" преобръща изцяло посоката ѝ на професионално развитие и от сферата на бизнеса тя се насочва към кулинарията. Днес също като баба си и дядо си тя е шеф готвач и притежава диплома по нутриционистика от Оксфордския университет. 

Всичкия натрупан опит за чудодейните сили на храната и кулинарните си умения тя прилага заедно с шеф Николай Красимиров, с когото се запознава покрай телевизионното предаване "Храна за душата". Той работи като главен готвач за ресторанти в страната и чужбина и описва кулинарния си път като хаотичен. Поне докато не среща Елена, която трансформира вижданията му за храната и благодарение на нея тя се превръща в ритуал. В тандем те допълват кулинарните си способности до съвършенство.