Преди да посегнете към някоя от тук избраните оригинални рецепти за класически текила коктейл, е добре да ви запознаем с тънкостите около приготвянето на качествената напитка.

Тя се получава след отлежаване в дъбови бъчви. Текила Reposado например отлежава от 2 месеца до една година. Текила Anejo – свръхотлежалата – престоява от 1 до 10 години в дъбови бъчви с обем не по-голям от 600 литра. Тя има най-нежният и изискан аромат и често пъти се произвежда в ограничени количества.

Смята се обаче, че текилата получава най-добрите си качества едва след като е отлежала 4-5 години. Тази технология позволява на производителите да получават не просто сорт, а своя собствена марка. Всяка от тях се отличава със свой собствен стил и натюрел, съобразен с различни специфични изисквания –като се започне от възрастта на бъчвите, тяхното импрегниране и се завърши с определения срок на отлежаване. Смесването на текила от един вид, но от различни бъчви позволява да се получат напитки с неповторимо съчетание на вкуса и аромата.

Перфектната Маргарита

Продукти:

60 г текила
25 г ликьор Cointreau
30г лимонов сок
5-6 г захарен сироп (по избор)
резен от лайм и сол за декорация

Приготвяне:

Забодете резен лайм и го плъзнете по ръба на чашата. След това отгоре декорирайте с едра сол. Самият сок ще действа като лепило на солта. Поставете всички съставкив шейкъра, пълен с лед. По желание може да пропуснете захарния сироп. Разклатете в продължение на цели 10 секунди, така че да се образува пенлива и леденостудена смес. Така приготвената Маргарита изсипете в предварително приготвената чаша, декорирана с лайм и сол.

Пикантна Маргарита с манго

Продукти:

60 г Grand Marnier
45 г текила Халапеньо
60 г сок от лайм
75 г сироп от манго
½ манго, обелено и нарязано
2 люти чушки, нарязани
сол за декорация
резени лайм

Приготвяне:

За текилата Халапеньо: Сложете 2 нарязани люти чушки халапеньо в стъклен буркан и ги полейте с 1 ½ чаша текила. Оставете да престоят в продължение на 24 часа, след което прецедете. Съхранявайте в запечатан контейнер в продължение на няколко седмици, за предпочитане в хладилника.

За сиропа от манго: Смесете равни части захар и вода, оставете да кипне, докато захарта се разтвори напълно. Отстранете сместа и оставете да се охлади напълно. Комбинирайте 1 чаша захарен сироп с ½ манго (обелено и нарязано на кубчета) в блендер и разбийте, докато съставките напълно се комбинират.

Плъзнете резен лимон по ръба на чашата, облепете го със сол. Напълнете чашата с лед. Текилата, Grand Marnier, захарния и лимоновия сок поставете в шейкъра с лед и разклатете в продължение на около 30 секунди. Изсипете върху леда. Вземете няколко резенчета от чушките, отстранете семената и ги пуснете в коктейла.  

Палома

Продукти:

¼ ч.ч. текила
¼ ч.ч. сода
¼ ч.ч. пресен сок от грейпфрут
1 с.л. прясно изцеден сок от лайм
1 ч.л. захар
малка чинийка със захар
резен от грейпфрут

Приготвяне:

Обтрийте външния ръб на чашата със сок от грейпфрут, полепете отгоре захарта.  
Комбинирайте сока от грейпфрут, лимоновия сок и захарта, разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Добавете текилата, содата и леда. Гарнирайте с резенчета грейпфрут и се наслаждавайте!