За дамите, които обичат да експериментират в кухнята, предлагаме следващата изключителна рецепта за хляб с бърбън. Макар и вероятно тази комбинация да не ви звучи особено апетитно, гарантираме ви, че вие и близките ви ще останете истински очаровани. 

#Необходими продукти

За предварителното тесто

1ч.ч. + 3 с.л. царевично брашно
1/2 ч.ч + 3 ½ с.л. брашно
щипка суха мая
1 ч.ч + 1 ½ с.л. топла вода
За основното тесто:
2 ½ ч.ч + 3 с.л брашно
3/4 ч.ч. царевично брашно
2 ½ с.л захар
2 ½ с.л морска сол
¼ с.л суха мая
¼ ч.ч. бърбън
1 ¾ безсолно масло на стайна температура

#Начин на приготвяне

За предварителното тесто

Смесете царевичното и бялото брашно в подходяща за целта купа.

Посипете маята в топлата вода и разбъркайте, за да набъбне. Изсипете при брашняната смес на няколко пъти като внимателно омесвате с пръсти. Повторете до получаването на мокро и хомогенно тесто. Покрийте купата с плат и оставете да втасва за 10-14 часа.

За основното тесто

Смесете бялото и царевичното брашно, захарта, солта и маята в средна на големина купа.

Прехвърлете предварителното тесто в голяма купа и добавете бърбъна. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Добавете брашняната смес като запазите съвсем малка част от нея в купата. С помощта на дървена лъжица омесете всичко заедно. Идеята е да получите съвсем леко лепкаво тесто.

Когато получите желания ефект, позиционирайте готовото тесто в едната половина на купата. Добавете малко по малко запазената брашняна смес – не забравяйте да поръсите и ръцете си. При нужда добавете още бяло брашно. Омесете добре. Движенията ви трябва да бъдат постоянни и упорити – целта е тестото да стане жилаво и да не подлежи на допълнително омесване. Когато сметнете, че сте готови, покрийте с кърпа и оставете да втасва на стайна температура за 30 минути.

Следващата стъпка е разстилането. Прехвърлете втасалото тесто върху набрашнена повърхност. С помощта на точилка разстелете добре, след това отново събере и оставете да почине завито в кърпа за 30 минути. Повторете това още два пъти.

След последното разстилане намазете тавичка с подходящи размери и пуснете фурната на 250 градуса, препоръчително на пара. Ако фурната ви не разполага с подобна опция, предлагаме ви да си подготвите тава пълна с вода, която да сложите на най-долното ниво.
Изсипете тестото в тавичката и пъхнете във фурната.

Печете половин час, след което смъкнете градусите до 200. За да проверите дали хлябът е готов, при потупване на тавата от долната страна трябва да получите кух звук. След 20-25 минути извадете от фурната и поставете на метална решетка. 

 

Сервирайте напълно охладен, разрежете най-рано след 40 минути.