Всички знаем колко полезно е морковчето не само сурово, но и попреминало през огъня. Да не говорим за вълшебния вкус, който внася в пухкавите и обожавани от всички ни сладки тортени лакомства. Дойдохме си на думата и предлагам направо да преминем към заслужаващата достойно внимание част на темата и да си приготвим една приказна и съблазнителна торта с моркови, бадеми и ром.

Продукти:

За тестото
300 г почистени моркови
250 г кафява захар
5 яйца, 1 с.л. ром
2 ч.л. настъргана лимонова кора
300 г смлени бадеми
60 г брашно
1 ч.л. бакпулве
р
1 щипка сол

За глазурата
200 г пудра захар
3-4 с.л. лимонов сок
50 г печени, надлъжно нарязани бадеми
12 марципанови морковчета за украса
бита сметана
канела

Ето и мигът на истината:

1. Покриваме дъното на тортата с хартия за печене или я намазваме с мазнина. Загряваме фурната предварително до 180 градуса. Настъргваме морковите на ситно. В продължение на 4-5 минути разбиваме с миксер захарта и яйцата до получаване на пяна. Добавяме морковите.

2. Смесваме рома, лимоновата кора и бадемите. След това, разбърквайки, добавяме брашното, бакпулвера и солта. Изсипваме сместа във формата и я заглаждаме.

3. Тортата се пече около 1 час. Изваждаме я, оставяме я да постои във формата, като подвижната й част се отстранява. Охлаждаме я напълно върху решетка.

4. За глазурата разбъркваме пудрата захар с лимоновия сок на гладка маса и я заливаме върху тортата, така че да я обгърне от всички страни. Накрая я покриваме с битата сметана, ароматизирана с малко мед и канела.

5. Надлъжно нарязаните бадеми декорираме отстрани и за ефект украсяваме тортата с марципановите морковчета.