Mast-o-Khiar е традиционно иранско ястие, което много прилича на българския таратор, гръцкото tzatziki и индийското raita. Основните му съставки са кисело мляко, мента и краставица. За разлика от таратора обаче Mast-o-Khiar е салата, а не студена супа. Разпространено е още в Турция и Ливан.

Освен като самостоятелно ястие, е чудесна добавка и към основни с ориз. Може да се сервира и с хубав хляб, като част от предястията.

За перфектен вкус Mast-o-Khiar се приготвя с пълномаслено мляко и корнишони. Във вариации – към млякото се добавя натрошено сирене. Приготвя се непосредствено преди да бъде сервирано, за да запази свежестта си.

Необходими продукти за 4 порции:

2 малки краставички

400 г кисело мляко

1 скилидка чесън

1 ч. л. суха мента

¼ ч. л. сол

свежи листа мента

Приготвяне:
Обелете краставичките, нарежете ги на малки парченца и оставете да се изцеди излишната вода от тях. Поръсете млякото със солта и го сипете в парче марля, за да се отцеди за 10-20 минути. Към изцеденото мляко добавете сухата мента и чесъна. Добавете краставиците. 
 
Гарнирайте с прясна мента и сервирайте веднага или малко охладете.