Mast-o-Khiar е традиционно иранско ястие, което много прилича на българския таратор, гръцкото tzatziki и индийското raita. Основните му съставки са кисело мляко, мента и краставица. За разлика от таратора обаче Mast-o-Khiar е салата, а не студена супа. Разпространено е още в Турция и Ливан.
Освен като самостоятелно ястие, е чудесна добавка и към основни с ориз. Може да се сервира и с хубав хляб, като част от предястията.
За перфектен вкус Mast-o-Khiar се приготвя с пълномаслено мляко и корнишони. Във вариации – към млякото се добавя натрошено сирене. Приготвя се непосредствено преди да бъде сервирано, за да запази свежестта си.
Необходими продукти за 4 порции:
2 малки краставички
400 г кисело мляко
1 скилидка чесън
1 ч. л. суха мента
¼ ч. л. сол
свежи листа мента
Приготвяне:
Обелете краставичките, нарежете ги на малки парченца и оставете да се изцеди излишната вода от тях. Поръсете млякото със солта и го сипете в парче марля, за да се отцеди за 10-20 минути. Към изцеденото мляко добавете сухата мента и чесъна. Добавете краставиците.
Гарнирайте с прясна мента и сервирайте веднага или малко охладете.