В това апетитно сочно ястие плънката от 400 г сварени кестени и шепа стафиди ще придаде на пилешкото месо мек и изискан сладък привкус. За неотразимия и оригинален вкус на пилето с не по-малка сила ще допринесат и останалите дребни вкусотийки и подправки:
По 3 с.л. соев сос, сухо вино и зехтин
По 2 с.л. ябълков оцет, пчелен мед и горчица (за предпочитана дижонска)
2 накълцани скилитки чесън
1 с.л. настърган джинджифил
По 1 щипка чубрица, босилек, соли и пипер
1 малка глава лук и стръкче целина – ситно нарязани
100 г сварен ориз
Приготвяне на марината
Смесваме в голяма купа соевия сос, виното, зехтина, оцета, меда, горчицата, чесъна и джинджифила. Слагаме вътре разрязаното на две равни половини пиле. Похлупваме съда и го оставяме на прохладно място за два часа.
Приготвяне на плънката
В тиган разтопяваме маслото и леко запържваме лука, целината, ориза и стафидите. Прибавяме щипка чубрица, босилек, сол и пипер и доливаме ½ чаена чаша топла вода. Щом заври, дръпваме от котлона и оставяме на страна.
Изваждаме месото от маринатата,
без да я изливаме, като подсушаваме със салфетка. Пълним половинките с плънката и захлупваме в тавата за печене.
Подреждаме кестените около пилето и печем във фурната в продължение на 1 час, като често го поливме със соса от маринатата. Накрая украсяваме изпеченото блюдо с клонки мента и магданоз.
Поднасяме с крехка зелена салата и чаша нежно уханно розе.