Може би често приготвяте макарони за обяд, за вечеря, дори и за закуска. За да избегнете еднообразието, не се страхувайте да експериментирате и да използвате различни видове сирена. Ще се изненадате от това колко нови, забележително разнообразни и впечатляващи вкусове могат да придобият макароните в резултат на вашите комбинации. Ето едно предложение за макарони с тиквички, пармезан и... френски пикантен дресинг, който ще придаде на ястието несравним кулинарен чар.
Продукти за 4 порции:
500 г макарони
2 с.л. зехтин
1 глава червен лук
4 средно големи тиквички
2 скилидки чесън
150 г сметана
100 г пармезан или друго твърдо сирене (или кашкавал)
За дресинга:
4 с.л. зехтин екстра върджин
1 с.л. лимонов сок
2-3 капки балсамов оцет
1 с.л. мед
1 ч.л. дижонска горчица
Счукана скилидка чесън
Щипка сол
Смлян черен пипер
По желание може да добавите и капка чили сос
Пасирайте и най-важният акцент от блюдото ви – домашният дресинг – е готов.
Приготвяне на макароните:
Сварете макароните. Загрейте зехтина и внимателно запържете ситно нарязаната глава червен лук. Добавете тиквичките, настъргани или нарязани на кръгчета + двете счукани скилидки чесън. Задушете за 2 минути на умерен огън и добавете макароните заедно със сметаната. Това е моментът, когато може да посолите.
Прехвърлете в съда за сервиране и поръсете с настъргания пармезан. Накрая сервирайте макароните, залети обилно с пикантния дресинг.