Това традиционно италианско ястие се приготвя от фини листа яйчена лазаня с плънка от задушени домати и риба. Подправките могат да бъдат колкото традиционни (черен пипер и босилек), толкова и зависещи от фантазията на готвача.

Продукти за 4 порции:

250-300 г пакет лазаня, приготвена с яйца
400 г филе пенгасиус – охладен
400 г гъст доматен сос, подправен с босилек
шепа черни маслини без костилки, нарязани на ситно
250 г пресен спанак
250 г меко сирене, по възможност рикота
100 г прясно мляко
2-3 с.л. настъргано твърдо сирене (пармезан) или кашкавал
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Поставете лазанята в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Докато листата лазаня омекват, нарежете рибата на ситно и я сложете в тенджера с капак заедно с доматения сос. Загрейте на средна температура, добавете маслините и спанака, овкусете обилно с черния пипер. Похлупете и задушете за около 5 минути, докато омекне спанака.

Подредете лазанята на дъното на намазнена тавичка. С лъжица разстелете 1/3 от соса с рибата, покрийте отново с 1 ред лазаня и така до изчерпване на количествата.

Смесете сиренето с млякото, посолете на вкус, разстелете върху подредената лазаня и поръсете с пармезана. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна 25-30 минути. Сервирайте лазанята, докато е още топла.

Чаша добре охладено розе или бяло вино е прекрасна компания на това изящно и благоуханно блюдо.