Есенна класика, която съчетава червено вино, шоколад и узрели круши в един ароматен и свеж десерт

Продукти за 6 порции:

бутилка червено вино

200 г фина нерафинирана захар

1 пръчка канела

1 звезден анасон

6 круши

7 г желатин

За соса:

150 г шоколад, начупен на малки, еднакви по големина парчета

1 с.л. светла меласа

пудра захар

Приготвяне:

Сипете виното, канелата и анасона в тенджера и загрейте, докато течността започне да къкри. Обелете крушите, без да отстранявате дръжките. Сложете ги в тенджерата, като се опитате да ги потопите напълно във виното. В противен случай ги обръщайте периодично. Захлупете тенджерата с капак и изчакайте, докато течността заври. След 10 минути свалете от котлона и оставете крушите във виното за около час. Извадете ги върху решетка и ги оставете 2 часа да изсъхнат.

Отмерете 250 мл от виното и разтворете в него 7 г желатин на гранули или на листчета. Излейте в съд с размери около 10х10 см и оставете около 2 часа в хладилника да стегне.

Пригответе соса, като разтопите шоколада и меласата на водна баня и ги разбъркате до получаването на гладка смес. Залейте крушите, наредете ги на хартия за печене и ги оставете на хладно да се стегнат.

Топнете съда в желираното вино за 30-тина секунди в гореща вода и го захлупете върху дъска за рязане. Извадете желето и го нарежете на кубчета или сърчица. Сложете крушите в чинии за сервиране, поръсете ги с пудра захар и украсете с желираните сърчица или кубчета.