Есенна класика, която съчетава червено вино, шоколад и узрели круши в един ароматен и свеж десерт
Продукти за 6 порции:
бутилка червено вино
200 г фина нерафинирана захар
1 пръчка канела
1 звезден анасон
6 круши
7 г желатин
За соса:
150 г шоколад, начупен на малки, еднакви по големина парчета
1 с.л. светла меласа
пудра захар
Приготвяне:
Сипете виното, канелата и анасона в тенджера и загрейте, докато течността започне да къкри. Обелете крушите, без да отстранявате дръжките. Сложете ги в тенджерата, като се опитате да ги потопите напълно във виното. В противен случай ги обръщайте периодично. Захлупете тенджерата с капак и изчакайте, докато течността заври. След 10 минути свалете от котлона и оставете крушите във виното за около час. Извадете ги върху решетка и ги оставете 2 часа да изсъхнат.
Отмерете 250 мл от виното и разтворете в него 7 г желатин на гранули или на листчета. Излейте в съд с размери около 10х10 см и оставете около 2 часа в хладилника да стегне.
Пригответе соса, като разтопите шоколада и меласата на водна баня и ги разбъркате до получаването на гладка смес. Залейте крушите, наредете ги на хартия за печене и ги оставете на хладно да се стегнат.
Топнете съда в желираното вино за 30-тина секунди в гореща вода и го захлупете върху дъска за рязане. Извадете желето и го нарежете на кубчета или сърчица. Сложете крушите в чинии за сервиране, поръсете ги с пудра захар и украсете с желираните сърчица или кубчета.