Честита Коледа!
Ако още избирате най-подходящата рецепта за пълнена пуйка за семейната трапеза, може да приготвите пълнена пуйка с лешници и грейви сос.
Ето рецепта за подготовка на пуйката:
5 кг пуйка
150 г масло
1 лимон
3-4 стръка мащерка
2-3 стръка пресен магданоз
Черен пипер и сол на вкус
В купа се слага омекналото масло. Добавят се мащерката и магданозът, нарязани на ситно. Настъргва се кората на половин лимон и също се прибавя към маслото. Разбърква се добре сместа. С пръсти се отделя кожата на пуйката от гърдите и се намазва с ароматизираната маслена смес. С нея може да се намаже цялата пуйка. Овкусява се със сол и черен пипер отвътре и отвън. Пълни се вътрешността с плънката и се зашива с домакински конец. Пече се около 2 часа и половина на 180 С градуса, покрита хлабаво с фолио. Последният половин час се пече без фолиото. Проверява се за готовност с клечка в бутчето, до появата на бистър сок. Изважда се в поднос за сервиране, завита с фолио до сервирането й. Сокът в тавата се използва за сос грейви.
Рецепта за плънката
150 г панчета - части от свински гърди разновидност на бекона
50 г лешници
75 г масло
2 глави кромид лук
1 скилидка чесън
1 портокал
200 г хлебни трохи
2 с.л. ситно нарязана прясна салвия
В загрят тиган се слага нарязаната на кубчета панчета за 3-4 минути. След като станат златисти се изваждат с решетъчна лъжица. Добавят се маслото, ситно нарязаните глави лук и пресованият чесън. Разбаръкват се и се готвят около 5 минути. Изваждат се и се добавят към панчетата. Прибавят се настърганата кора на портокала, лешниците, салвията и хлебните трохи. Разбърква се и се осолява на вкус.
Рецепта за сос грейви
Сосът допълва много добре вкуса на пуйката.
300 мл пуешки бульон
1 с.л. брашно
1 с.л ликьорно вино марсала
Сокът и мазнината от тавата, в която е печена пуйката, се загряват. Добавя се брашното и се разбърква. Когато кипне, се добавя виното. Къкри 3-4 минути, докато се сгъсти.
Добър апетит и весели Коледни празници!